School

Ghidul comandantului si al soldatului


Preambul:

Acest ghid se doreste a fi unul cu un set de comenzi minime atat pentru soldati cat si pentru comandanti. Poate constitui punctul de plecare al fiecarui soldat care adera la un clan si mai ales al unui commandant care doreste sa fie cat mai bine inteles de soldatii lui pe campul de batalie.



COMENZI TACTICE


Comenzile pot fi date de catre field commander sau de catre comandantul de pluton. Ele pot fi date catre un singur tanc sau unui grup de tancuri cu scopul de a isi pastra hp-ul sau de a ramane in viata – lucru foarte important ca si pregatire tehnico-tactica pentru zilele urmatoare - tancurile nefiind blocate.


                               1.Comenzi tactice pentru miscari de trupe

1.1   Push

Cand se face push este permis sa te opresti din motive foarte intemeiate. Poti oprii si trage (aim-and-shot). Te poti oprii pentru a nu fi lovit de proiectilele inamice. Este permis sa te opresti daca ai viata putina sau daca inaintezi, crezi ca vei cade intr-o ambuscada (informezi comandantul si astepti decizia lui). Foarte important NU BLOCA colegii de echipa (sa te opresti in fata lor sau sa le tai calea).

1.2   Rush

Inaintare pe o pozitie FARA OPRIRE, viteza maxima (exceptand faptul ca ti s-a rupt senila si nu mai ai kit de reparatii). Ideea de baza este ca sa cuceresti o pozitie foarte buna dpdv strategic prin care ai un avantaj in fata inamicului.

1.3. Hold position (mentine pozitia)

Se mentine pozitia cu orice pret.


1.4. Back (retragerea)

In timp ce mergi inapoi este permis a te opri din motive foarte intemeiate (sa nu mori, sa nu pierzi mult hp degeaba…). Ideea generala este de a incetinii tancurile inamice. Te poti opri sa tragi (aim-and-shot), sa reincarci in siguranta (in cover), sau daca tu crezi ca esti intr-o pozitie foarte buna ca sa te lupti cu inamicul.



                            2. Comenzi tactice pentru a angaja in batalie


2.1 Peek-a-boo (pozitie de baza in batalie –default)

Daca comandantul sau liderul de pluton nu da alta comanda aceasta este pozitia de baza in batalie (default)




2.2. Open fire (deschide focul)

Deschide focul asupra inamicului insa fara a rupe formatia. Prima data se trage in tancul cu viata putina sau in tinta marcata de comandant sau liderul de pluton.


2.3. Attack-at-will (atac de voie)

Atac de voie, se poate rupe formatia, se poate flanca (insa cu cap!)


 2.4. Take Cover (ascunde-te!)

Cand primesti aceasta comanda trebuie sa te ascunzi de proiectilele inamice, sa nu fii lovit deloc.


2.5. Hold fire (nu trage!)

 Nu trage! (foarte important pentru pozitii camuflate, light tank, etc.). Ideea de baza este sa ramai “ne-spot-at” ferit de tancurile inamice fiind camuflat foarte bine. Nu misti si nu tragic decat la comanda.




COMENZI STRATEGICE


Aceste comenzi sunt emise de catre comandatul bataliei. In principiu ele trebuie sa transmita planul de lupta comandantilor de trupe sau liderilor de pluton. Comenzile strategice sunt date pentru ca sa fie clar tuturor celor implicati (soldatii) ce asteptari are comandantul de la acea tactica/din partea lor. In conditiile unei tactici normale (tactica care o stie toata lumea la perfectie, soldatii stiind ce sa faca pas cu pas) nu se aplica aceste comenzi, ele aplicandu-se in cazul rasturnarilor de situatii sau a unei decizii de moment din partea comandantului bataliei, ele putin fi transmise pana la nivel individual - tanc/soldat).


                                                  3. Comenzi strategice - general


Acestea sunt comenzile generale care se dau in timpul unei batalii de catre commandant. Ideea este de a delega anumite responsabilitati unui lider de pluton sau chiar a unui singur tanc, pentru a se putea concentra in alta zona a hartii (exemplu: mediumul de la B3 stai pasiv pana la noi comenzi!/ heavy-urile de la D7 fiti agresivi pana va dau eu alte comenzi!). Pe scurt aceste comenzi reprezinta ideea generala a ceea ce doreste sa faca comandantul bataliei si asteptarile pe care le are din partea soldatilor implicati in acele zone. Soldatii trebuie sa se adapteze in functie de situatie (exemplu : mediumul de la B3 isi cauta un tufis sau un “cover” care sa ii confere un camuflaj foarte bun, intoarce tancul in directia colegilor sau a unei zone de siguranta in cazul in care trebuie sa fuga repede fiind spot-at si atacat).


3.2. Agresiv

Scopul principal este de a elimina inamicii. Liderul de pluton da comanda doar daca i se permite de catre comandatul bataliei.


3.3. Normal

Scopul principal este ca soldatii sa se adapteze situatiei - ataca/omoara daca este posibil, retragerea daca este nevoie. Aceasta este o comanda “default”/ normal. Pentru aceasta pozitie nu mai este nevoie de ordinul comandantului bataliei ea fiind “default” dupa ce ai ajuns pe pozitia indicata.


                                             4. Sarcinile comenzilor strategice


4.1. Dute pana la …!

Repozitionarea tancurilor. Nu te opresti pentru nici un motiv (cu exceptia faptului ca ti s-a rupt senila) . Ideea de baza este ca sa muti anumite tancuri pentru a obtine avantaj strategic pe harta. A te oprii sa faci damage sau sa omori un tanc nu este o scuza pentru a nu asculta (avantajul final fiind mult mai important decat a face tu damage sau a omora un tanc).


4.2. Avanseaza la ….!


A avansa tancurile la locatia indicata.

Pasiv- in timp ce avansezi te opresti daca intampini rezistenta.
Normal – In timp ce avansezi te poti oprii pentru un motiv intemeiat. Similar cu Comenzi tactice 1.1 Push.
Agresiv – In timp ce avansezi nu e voie sa te opresti pana cand inamicul nu este eliminat sau se ajunge pe pozitia indicata. Similar cu Comenzi tactice 1.2. Rush

4.3. Capturati (sau mentineti) pozitia…! / Aparati pozitia …!

Scopul acestei comenzi este de a captura o pozitie anume pe harta si/sau a o apara pana la noi ordine. Comanda este executata cu succes cand pozitia a fost capturata si nici un inamic nu mai este prezent in zona.

Pasiv- tancurile trebuie sa fie in viata cu cat mai mult hp, retragerea daca inamicii sunt in avantaj sau mai puternici (apararea lor nu poate fii rupta), nu se face push!

Normal- tancurile se adapteaza situatiei, nu pune in pericol integritatea tancului tau sau a colegilor, nu face push!

Agresiv- omoara toti inamicii, nu te retragi!

4.4. Angajeaza la…!

Ataca un grup inamic de tancuri.

Pasiv- scopul acestei comenzi este de distrage tancurile inamice (“a le tine de vorba!”), in siguranta, cu cat mai putine pierderi, chiar deloc (hp). Daca inamicul contraataca in forta tancurile se retrag automat!

Normal- scopul este de a ataca un grup de tancuri inamice insa fara pierderi inutile (“cu cap!”). Angajamentul se mentine pana la distrugerea inamicilor sau pana la un nou ordin.

Agresiv- scopul este de a omora un grup de tancuri inamice cu orice cost! (atac kamikaze J ). Atacul se mentine pana la distrugerea tancurilor inamice sau pana la un nou ordin.


4.5. Retragerea la …!

Retragerea pana la pozitia indicata.

Pasiv- retragerea de asa natura incat sa ramana in viata cat mai multe tancuri pentru a putea continua batalia de pe noi pozitii. Tancurile se retrag pe pozitia noua cat mai sigur si cat mai repede posibil.

Normal- lupta in timp ce te retragi de asa natura incat sa atragi inamicul intr-o ambuscada sau de asa natura sa il scoti de pe o pozitie care iti este tie inaccesibila. Daca inamicii nu urmaresc tancurile, retragerea continua pana la noile pozitii ordonate.

Agresiv- lupta in timp ce te retragi pentru a incetinii inamicul. Ideea este de a merge  inapoi putin cate putin luptand in acelasi timp. Daca inamicul se opreste si nu va urmareste, tancurile se opresc, se mentin pe pozitia actuala pana la noi ordine.

Exemple:

Mountain Pass-  apara agresiv la F4
El Halluf – Avansati (norma l- nu se mai spune fiind modul “default”) pana in baza inamica
Lakeville – Capturati orasul, pasiv.




COMENZI IN BATALIE


Comenzi transmise in batalie de catre liderul de echipa sau pluton catre tancurile din apropierea lui. Aceste comenzi nu pot fi transmise fara o foarte buna cunoastere  a situatiei de pe harta.


5.Comenzi

De baza

5.1.1. Focus fire pe …!

Toate tancurile din grup trebuie sa faca focus fire pe tinta marcata, cat mai repede posibil.



5.1.2. Cover pe…! (acopera-l pe…!)

Acopera-l (fa-i scut) colegului de langa tine care a pierdut mult hp sau este marcat ca tinta de inamici, pentru a nu mai pierde hp sau a nu muri!. Incaseaza tu o lovitura ca sa salvezi un coleg.



5.1.3. Flancheaza pe …!

Tancul(tancurile) cu cea mai buna pozitie pentru a se deplasa in lateralul adversarului sau chiar in spatele lui pentru a-l distruge.

Cel mai important este ca in momentul in care se flancheaza nu toate tancurile fac miscarea aceasta. Tancurile inamice s-ar intoarce toate cu fata in pozitia in care sunteti si nu ar mai fi flancate. Mai putin de 1/3 din forta frontului respectiv ar trebui sa faca manevre de flancat, astfel  inamicii concentrandu-se in continuare pe forta principala a frontului, voi putand sa flancati.


Altele

5.2.1. Despartiti-va! (un grup) – Un grup se desparte in doua grupuri cu sarcini distincte.
  
5.2.2. Imprastiati-va! (un grup) – Mai mult o masura impotriva splash-ului de artilerie.

5.2.3. Hull down! – Ascunde burta tancului (sau alte puncte slabe) ale tancului tau fata de inamic.

5.2.4. Facehugg/ Blocheaza! – A sta fata in fata (lipit) cu inamicul.

5.2.5. Senileaza! – Rupe senila tancului inamic chiar daca nu ii faci dmg.



FORMATII SI MANEVRE


De Baza

5.3.1. Grupati-va! (formatia initiala – default)

Scopul aceste formatii este de a crea un grup coerent de tancuri fara a pierde tancuri de formatie. Cand grupul se deplaseaza este important ca el sa se deplaseze la viteza celui mai incet din grup. Tancurile mai rapide trebuie sa incetineasca si sa astepte sau sa mearga cu viteza celui mai incet. Tancurile incete nu incetinesc si nu se opresc sub nici un motiv.


Ideea este ca toate tancurile sa apara in fata inamicului in acelasi timp evitand astfel focus fire-ul inamic si facand cover tancurilor lovite. In functie de formatia grupului (“imprastiata”, coloana, linie) trebuie sa se execute un foarte bun focus fire si in acelasi timp scut/ cover colegilor din prima linie loviti de proiectilele inamice.



5.3.2. Formati linie de tragere!

Defensiva – ofera protective tancurilor din formatie (fierastrau/ macedonian phalanx)


Ofensiva – tancurile fiind aliniate si neblocandu-se intre ele, formatia ofera o protectie foarte buna pentru reincarcare in siguranta, in acelasi timp facand un focus fire foarte bun impotriva inamicilor expusi sau fara aranjament de formatie.


5.4.1. Formati o linie ( de X tancuri)

Aceasta formatie se misca intr-o linie imprastiata pentru a oferii inamicului cat mai multe tinte. Aceasta formatie are urmatoarele beneficii:
-         - Damage-ul inamicului se imparte pe cat mai multe tancuri din grupul nostru.
-         - Tancurile noastre au linie de tragere clara.

Cheia succesului aceste formatii este focus fire-ul. Daca grupul face focus fire iar inamicul nu poate acest lucru, flancul (sau zona) este castigata cu pierderi minime. Dam inamicului cat mai multe tinte in care sa traga in timp ce grupul nostru face focus fire (toate tancurile avand linie clara de tragere).

Atentie!: trebuie facuta o formatie de lupta corecta, in acelasi timp tancurile cu viata putina retragandu-se in spatele primei linii (si tot asa) in acelasi timp mentinandu-si tinta in care trage. Tancurile cu armura mai buna si cu viata plina trebuie sa mearga in prima linie.


5.4.2. Formati o coloana ( de x tancuri)

Aceasta formatie consta in miscarea grupului in forma unei coloane, tancurile din frunte fiind cele cu cea mai buna armura.(in spatii inguste, strazi, poduri, etc.). Pe masura ce tancurile pierd hp trebuie sa se retraga in spatele coloanei, tancurile cu viata plina luandu-le locul.

5.4.3. Atac la colt (intr-o zona deschisa sau ingusta)

Tancurile trebuie sa iasa la colt in acelasi timp in formatie (in linie in spatiu deschis, in coloana in spatiu ingust).

Scopul pentru iesirea in linie pe spatii deschise este ca toate tancurile sa iasa in acelasi timp pentru a evita focus-fire-ul inamic

5.4.4. Retragerea luptand

Scopul este retragerea tancurilor de pe frontal de lupta in formatie protejand tancurile cu hp mai putin.



                                                  6.Ordine directe


Ordine transmise de liderul de pluton sau comandantul bataliei direct unui anume tanc sau unui grup de tancuri.


6.1. Ordine generale

6.1.1. Reseteza baza

Intoarcerea in baza si tragere in fiecare din tancurile inamice care captureaza pentru a se reseta punctele de captura. Daca e nevoie se foloseste munite exploziva (HE).

6.1.2  Snipe X!

Atac de la departare (ascuns, camuflat sau nu)

6.1.3. Blocheza! drumul, pasajul, valea, podul, etc.

Te pozitionezi cu tancul de asa natura in cat sa blochezi calea inainte sa mori.

6.1.4. Apara artileria!

Apararea artileriei este prioritate maxima fata de orice alta situate intalnita.

6.1.5. Omoara scout-ul!

Cauta/spot-eaza scout-ul inamic, blocheaza-i traiectoria, omoara-l.


6.2. Comenzi pentru scout/medium


6.2.1. Patruleaza la …!

Patruleaza pe zona indicata, evita confruntarea. Spot-eaza cat mai multe tancuri inamice, retragerea daca esti atacat.

6.2.2. Spoteaza la …!

Spoteaza tancurile inamice dintr-o pozitie statica (camuflat). Evita confruntarea. Retragerea daca esti atacat.

6.2.3.  Da support la … !

Mediumul/scout-ul este in completarea unui grup de heavy. Spot-eaza inamicii pentru acest grup, flancheaza inamicul pentru suportul colegilor.


6.3 Comenzi pentru artilerie


6.3.1. Concentreaza focul la…!

Trage intr-o zona anume pe harta. Asteapta spot, nu trage blind!

6.3.2. Foc la….!

Trage intr-o zona anume pe harta. Se trage blind, sincronizat cu celelalte artilerii (se trage la numaratoare).

6.3.3. Relocheaza-te la …!

Schimba pozitia!

6.3.4. Counter artileria inamica!

Se cauta punctul de plecare al proiectilelor inamice si se trage pentru counter!

6.3.5. Artileria spot-ata/ arti’ omoara arti’

Prioritatea este sa se omoare artileria inamica!



                                                 7. Mesaje despre starea tancurilor


Mesajele despre starea tancurilor sunt transmise de soldati catre colegi, lider de pluton, commandant. Comunicarea este foarte importanta deoarece transmite colegilor, liderului de pluton, comandantului un feed-back legat de progresul facut in executarea ordinelor si a situatiei de pe campul de lupta.

7.1. Comunicarea de baza

7.1.1. Afirmativ – da, afirmativ, am inteles, clar …

7.1.2. Negatie – nu, negative …

7.1.3. Nu pot executa – nu pot, nu pot merge, …

7.1.4. Repeta – repet ultima comanda, commander poti repeta?, …


7.2. Status de lupta general la cererea unui comandant  

Scurt status de lupta cu inamic. Comparatie/ Probabilitatea bataliei/Final

7.2.1. Mai buni/ O sa pierdem/ Toate tancurile distruse

Cand lupti impotriva unui adversar mai puternic.

7.2.2. Dominam/ Castigam/ Ii curatam pe toti

Cand lupti impotriva unui adversar mai slab.

7.2.3. Egal/ Luptam

Cand lupti cu un inamic egal cu tine.


7.3. Status de tancuri individualla cererea unui lider de pluton sau a ta

7.3.1. Viata putina/ mort curand

7.3.2. Sunt rupt tot (module: motor rupt, amorack distrus, driver mort, etc.) / Ard/ Senilat

7.3.4. Incarc (in X secunde)

7.3.5. Spotat


7.4. Mesaje informative – transmise de mine

7.4.1. Inamicul X senilat

7.4.2. Inamicul/artileria X spotat(a)

7.4.3. Trag in X (in Y secunde)

7.4.4. Ii fac scut/ il acopar pe X

7.5. Solicitaritransmise de mine

7.5.1. Focus fire la X

7.5.2. X, acopera-ma/ fa-mi scut

7.5.3. X ajuta-ma (cu Y) – cerere generala de ajutor. Cerere specifica de ajutor ex: “sunt blocat, impinge-ma”

7.5.4. X, nu trage, asteapta! – iti anunti colegul ca treci prin fata lui in asa fel incat sa nu traga in tine.




                                                     8. Mod de utilizare si explicatii


Standardizare

Scopul STANDARDIZARII este de a furniza comandantului cateva idei foarte cunoscute in randul soldatilor din clan. Utilizandu-se regulat aceasta standardizare, soldatii ajung sa cunoasca foarte bine termenii folositi scutind comandantul de explicatii suplimentare in timpul bataliei si de fiecare data. De asemenea in perspective noilor recruti sau a oricaror alti soldati, odata ce standardul este stabilit nu mai e nevoie ca acestia sa ghiceasca, oare ce doreste comandantul sa zica!? sau oare ce se asteapta de la mine sa fac!?! In concluzie putem spune ca obiectivul principal este de a elimina orice neintelegere de partea ambelor parti (commandant si soldat) in privinta ordinelor pe campul de lupta.



Sistematizare

Scopul SISTEMATIZARII este de a desface aceasta bucata mare in bucatele mai mici, mai digerabile. Nimeni nu doreste sa stea cateva ore sa citeasca si sa invete pe de rost doar ca sa fie in masura sa intre in luptele clanului. Ideea este ca fiecare soldat (si comandantul) sa invete acestea bucata pe bucata. Fiecare post trebuie luat punct cu punct si digerat pe rand. Dupa ce ai asimilat un punct foarte bine (ti-a intrat in reflex – pe campul de batalie cat si verbal pe teasmspeak), doar atunci treci la punctul urmator.

Efortul cel mai deosebit este in asimilarea comenzilor strategice (capitolele 3 si 4). Este foarte folositor pentru un commandant care nu are raza vizuala asupra unui grup de tancuri pe harta in timpul luptei. Sistemul propus in capitolele 3 si 4 confera comandantului cateva parghii (limbaj) foarte usor si concis de folosit pentru soldati sau unu grup de tancuri.

Nu se folosesc comenzi de genul "Ataca!, Omoara!, Go Go", sau alte comenzi similare din simplul fapt ca sunt prea uzuale in limbajul jucatorului de wot. Comenzile propuse sunt elaborate de asa natura incat sa fie mai formale deosebindu-se de celelelte comenzi uzuale. 
De exemplu in loc de comanda ”Ataca!” exista comanda strategica (cap.4.4) “Angajeaza!” care are 3 moduri de indeplinire (pasiv, agresiv, normal), fiecare descris in detaliu. Motivul pentru care se foloseste acest sistem detaliat este ca, comandantul sa confere o serie de ordine strategice unui grup de tancuri de pe harta apoi el sa se concentreze pe alta zona de pe harta, fara a mai pierde timp sa se gandeasca la zona de bataie a primului grup. Astfel el salveaza secunde pretioase, cu explicatii despre ce sa faca tancurile respective, in timpul bataliei, neoferind astfel ocazia inamicului sa preia initiativa si sa castige batalia. Binenteles , “ataca-l pe X”, “ omoara-l pe cel cu viata putina”, “Go,Go”,”nu te oprii”,”intoarcerea”,etc., vor fi folosite in continuare de liderii de pluton sau de colegii tai de echipa aflati LANGA TINE.






Source:
Tesla forum

Special thanks to:

imbehind[Tesla]
dddsnn [Zer0]
Theotokos[NLR]
Gabriel970[ROBOT]
tatulo21[NLR]
marumar[-HYA-]
mario2006200[ROBOT]
Rcosma[-HYA-]
mitrotel[-HYA-]
oldshatterhands1[EX_RO]
St0rmy_2013[-HYA-]
nEphofTgk[EX_RO]


2 comentarii: